Kebnekaise talvivaellus 2015

Lähtö Nikkaluoktasta.

Lähtö Nikkaluoktasta.

Ankarat Avotunturit porukan vaellus Kebnekaisen tunturimassiivin ympäri hiihdettiin 21.-28.4.2015. Levillä Vaiskan kammilla vietetyn yön jälkeen siirryttiin Kiirunan kautta Nikkaluoktaan, josta itse vaellus aloitettiin. Kolmen maissa iltapäivällä olimme lähtövalmiina. Hiihdimme 5 legiä ja matkaa kertyi noin 13 km Vistasstugan suuntaan. Legeissä eteneminen tarkoittaa sitä, että hiihdettiin 50 minuuttia ja pidettiin 10 minuutin tauko. Tunnin kokonaisuus on aina yksi legi. Telttapari veti aina yhden legin, sitten vaihtui vuoro.

IMG_4642IMG_4677

IMG_4654

Tämä mökki on joskus ollut Lisa-nimisen opettajan koti.

IMG_4672

Matkalla kohti terävähuippuista Nalloa.

Porukka oli jaettu telttapareiksi jo ennen reissua. Telttaparilla oli omien henkilökohtaisten varusteiden lisäksi keitinlaatikko keittimineen ja kattiloineen plus teltta. Ensimmäinen yö vietettiin tuntureiden välissä jokilaaksossa. Iltatoimina sulateltiin lumesta 5-6 litraa juomavettä ja ruokailtiin. Uni maistui.

IMG_4719 IMG_4729 IMG_4708

Toisena hiihtopäivänä etenimme 8 legin verran, matkassa se oli noin 14 kilometriä. Nousimme Nalloa kohti Vistasstuganilta. Nallon lähellä yövyttyämme oli leirin lähellä käynyt ahma.

IMG_4736 IMG_4751Kolmas päivä valkeni jälleen kirkkaan aurinkoisena, kuten koko reissu tähänkin asti. Hiihdimme ensin pari legiä ylämäkeen helleolosuhteissa. Hiihdeltiin ilman takkia ja jouduimme lounastauolla sulattamaan lisää juomavettä. Parin legin jälkeen matkanteko oli enemmän alamäkipainotteista ja saimme päivän 8 legin aikana edettyä 21 km.

IMG_4755 IMG_4779

Neljäs päivä sisälsi kolme legiä hiihtoa ylämäkeen (3km), jonka jälkeen pystytettiin teltat ja huilattiin. Mietittiin lähdetäänkö topittamaan (huiputtamaan) Kebnekaisea Durlins Ledenin kautta ja päätettiin sitten yrittää. Tuulinen keli tyyntyi ja lähdimme suksimaan ylämäkeen. Noin neljän kilometrin jälkeen lumiolosuhteet ja reitin vaativuus pakottivat kääntymään takaisin noin 1500 metrin korkeudesta.

IMG_4782Viides vaelluspäivä pysyttiin samalla paikalla. Rakensimme lumimajoitteita, toinen porukka teki iglun ja toiset kaivoivat lumiluolan. Luolan kaivaminen oli märkää hommaa. Lumi oli kovaa myös hangen pinnan alla. Seuraava yö nukuttiin näissä itse tehdyissä lumimajoitteissa. Se oli monelle ryhmämme jäsenelle täysin uusi kokemus.

IMG_4787 IMG_4797 IMG_4800Kuudentena vaelluspäivänä hiihdettiin yhteensä 8 legiä ja matkassa se teki 26km. Matkalla kävimme juomassa hyvin ansaitut kylmät huurteiset Kebnekaise fjällstationin ravintolassa. Yöksi laitettiin teltat pystyyn jokilaaksoon. Keli huononi tämän päivän aikana merkittävästi edellisiin verrattuna. Aurinko ei enää paistanut ja tuulikin yltyi.

IMG_4806

Tuulisempi päivä.

Viimeinen hiihtopäivä kesti kolmen legin verran ja matkaa kertyi autolle 11,5km. Ajettiin taas Kiirunan kautta Leville Vaiskan kammille huoltamaan varusteet, saunomaan ja suunnittelemaan tulevia seikkailuja.

Vaelluksen aikana hiihdettiin noin 100km 35 legillä. Maisemat oli uskomattoman upeita ja koko reissu kokemuksena hieno. Kiitokset kaikille mukana olleille kanssahiihtäjille, Kari Vaiska Vainiolle reissun toteuttamisesta ja telttapari Kebnekekelle hyvästä seurasta!

-Vesa Jakosuo-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s