Utsjoen retkeilyreitti

Kokeilimme elokuussa vaeltamista lasten kanssa. Päädyttiin lähtemään Utsjoen retkeilyreitille. Aikaa oli varattu reilusti 25 kilometrin matkalle, koska mukana oli 8 ja 9 vuotiaat ensikertalaiset ”painavine” reppuineen.

Aloitimme reissun Mantojärven kirkoilta.

IMG_9305
Mantojärven kirkkotuvat Utsjoella.

Auto jäi parkkipaikalle kuuden aikaan illalla ja karavaani lähti ylämäkeen tarpomaan. Päästiin menemään poroaidan veräjästä, ylittämään puro kahlaamosta ja puskemaan kapeaa polkua läpi tunturikoivikkojen. Pitkääkin pidempi ylämäki meinasi viedä mehut aikuisiltakin ja lopulta kantoi mies oman rinkkansa lisäksi lasten reppuja… IMG_9315

IMG_9451
IMG_9467 Nammajärven ihana kota.

Noin kuuden kilometrin taivalluksen jälkeen saavuimme Nammajärven kodalle yhdeksän aikaan illalla. Kota oli täysin umpinainen ja erittäin siisti ja tilava. Saimme sen nopeasti lämpöiseksi ja vaatteet ja kosteat kengät kuiviksi.

Ruoka maistui! Jäimme nukkumaan kotaan ja uni maistuikin kaikille hyvin.

Seuraava aamu oli sateinen ja viileä. Aamupalaan kerättiin mustikat ja juolukat kodan ympäristöstä. Vieraskirjan mukaan lammessa on taimenia, mutta meillä ei ollut mato-onkea kummempia vehkeitä mukana.IMG_9484

Kodalta oli taas raskasta ylämäkeä edessä. Juomapullot täytettiin tunturipurosta ja puskettiin tiukasti tuulesta ja tihkusateesta huolimatta eteenpäin.

IMG_9646
Kuoppilasjärven autiotupa oli tilava ja siisti.
IMG_9650
Kuoppilasjärven kamiina kuivatti nopeasti kastuneet varusteet.
IMG_9680
Sarvet löytyi! Painava matkamuisto koristaa nyt kodin seinää.

Viitisen kilometriä taivallettuamme tulimme Kuoppilasjärven autiotuvalle. Kuivateltiin varusteita kamiinan lämmössä. Joku otti pienet nokosetkin. Tuvalle tuli kuitenkin muutakin porukkaa, joten me kuuliaisina väistyimme ja jatkoimme järven pohjoispäädyssä olevalle kammille.

IMG_9580
Joka ipana on käynyt huvipuistossa, mutta harvempi Paistunturin erämaassa.

Kammi osoittautui aikamoiseksi pettymykseksi. Se ei enää ollut huollettavien listalla, koska autiotupa on uusi ja suosittu. Kammi oli kostea ja tunkkainen, likainen ja täynnä roskaa. Pihalta löytyi juuri ja juuri Akka-teltan mentävä tasanne ja sateessa pystytimme teltan siihen. Polttiaisia ja hyttysiä oli mustanaan. Kammin piha oli epäsiisti ja täynnä rojua. Kuivaa polttopuuta ei löytynyt.

Seuraava aamu oli kolea mutta sateeton. Edellispäivän apeahko mieliala päätettiin unohtaa ja annettiin lapsille täysi vetovastuu. He saisivat päättää vauhdin, tauot, ruuat ja yöpaikan.

IMG_9550
Vanhaa poroaitaa maahan kaatuneena. 

IMG_9788IMG_9826

Polku vei meidät täysin puuttoille avotuntureille. Vaivaiskoivuja kasvoi vähän siellä täällä, muuten ei juuri mitään. Oli helppo kulkea. Norjan puolelta näkyi lumihuipputuntureita. Lapsilla tuntui virtaa riittävän! Huiputettiin kolme tunturia laittamalla omat kivet kivikasoihin. Johtalanvàrrin päältä näkyi Tenojoki ja Vuolleseavttetvàrrilta näkyi upeita tuntureita jokaiseen ilmansuuntaan katsottaessa.

IMG_0037IMG_0003

Lapset päättivät, että kävellään autolle asti. 16 kilometriä kuljettiin yhteensä viimeisenä päivänä.

IMG_9876
Koko porukka avarassa maailmassa.

Utsjoen retkeilyreitti on vaihteleva ja erittäin hieno retkikohde! Pidimme erityisesti avotuntureista, siellä oli lastenkin helppo kulkea eikä hyttysistäkään ollut vaivaa. Muita ihmisiä ei juuri nähty muualla kuin Kuoppilasjärvellä. Sinne tulleet miehet kertoivat olleensa vaelluksella Kevolla, mutta halusivat tulla tänne rauhoittumaan ihmisvilinän jälkeen. Ymmärsin heitä hyvin.

ETRS P:7750494 I:500192

Kartta täällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s