Talviretkeilystä

IMG_1011

En tiedä mitään niin kaunista, kuin täysin valkoinen maisema ja keskellä valkoisuutta ihminen suksimassa ahkio perässään. Suksi luistaa ja ahkio liukuu perässä vaivattomasti. Aurinko paistaa ja hiihtäjän poskia punoittaa.
Tämä kiiltokuvamainen ajatus talviretkeilystä ei välttämättä ole ihan aina se todellisuus. Talviretkeilyssä on omat haasteensa, joita kannattaa harjoitella ennen tunturiretkien suunnittelua. Kylmyyttä täytyy opetella sietämään ja siltä pitää oppia suojautumaan. Varusteisiin täytyy pystyä luottamaan sataprosenttisesti, eikä ihan heppoisilla vehkeillä kauas kotoa ole mitään asiaa. Talviretkeily on harrastus, jossa oma fyysinen ja henkinen kunto pääsee testiin. 1502481_10152998587907103_7323640110629180160_n
Ennen oli äijät niin kovia, että hiihtivät maan halki sarkahousuissaan, nukkuivat kuusenperseessä havuvuoteella ja jatkoivat aamulla matkaa. Nyt on toinen meininki. On kerrospukeutuminen, untuvamakuupussit, talviteltat, routamatot, taukotakit, merinovillat, kuorirukkaset, teräskantit, nousukarvat, myrskymaskit, bensakeittimet sun muut. Helppoa kun on vähän asiaa opiskellut.

Suksia ja kenkiä on moneen koulukuntaan sopivia. Toisille umpihangessa hiihtäminen tarkoittaa ehdottomasti Nokian hiihtorantillisia kumisaappaita ja kolmimetrisiä tervattuja suksia. Nykyään on yleistynyt muuallakin kuin Lapissa umpiselle teräskantilliset tunturisukset ja kärkisidemonot, jotka ovat tavallisia latusuksimonoja tukevammat ja jäykemmät.

IMG_972110290051_10152994986212103_8541779147106315225_n

Talviretkeily on nostanut suosiotaan. Yhä vaativampia retkiä järjestetään kokeneempien retkeilijöiden ollessa mukana. On olemassa myös portaittainen kurssijärjestelmä ankarilla avotuntureilla ja jäätiköillä vaeltamiseen. Kurssi alkaa parin päivän harjoituksilla ja muuttuu askel askeleelta vaativammaksi. Siellä esimerkiksi tiputaan avantoon kaikissa varusteissa ahkio perässä, treenataan pelastautumista ja harjoitellaan jääkarhun kohtaamista. Kurssien edetessä muodostetaan retkikuntia, jotka matkaavat Ruotsin jäätikkö Kebnekaiselle, Grönlannin ylitykselle, Huippuvuorille ja lopulta Pohjoisnavalle.

Joten eikun sukset jalkaan ja retkelle! Mutta varo ettet innostu liikaa. Tämä retkeilymuoto jos mikä vie innostuttuasi kaiken vapaa-aikasi, rahasi ja alat haaveilla ihan tosissasi jostain Grönlannin ylityksestä. Mitä ne naapuritkin ajattelee kun vedät kesällä traktorinrengasta perässäsi pitkin metsäautoteitä?

IMG_1009  Erätaival aikoo jäätikkövaelluskurssin lisäksi osallistua Korpi-Jaakon asettamaan 2 yötä ulkona joka kuukausi-haasteeseen. Yöpymiset esitellään tässä blogissa. Luvassa on siis paljon jännittäviä retkiä!

One thought on “Talviretkeilystä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s