Lähimetsässä

Vaikka nautinkin eniten siitä, kun istun tunturin laella ja näen äärettömältä tuntuvan maiseman, on lähimetsä minulle tärkeä paikka. Varmaan kaikkein tärkein. Kaipaan jatkuvasti paikkoihin, missä ihmisen kädenjälki ei näy. Jalanjäljistä muodostuneet polut eivät minua häiritse, päinvastoin.

IMG_8921

Harmillisen usein kuitenkin poluiksi sanotaan metsäautoteitä ja polun vierukset ovat aukkoja aukon perään. Yhä useammin puiden kaatamisen jälkeen revitään koko maapohja rikki, kun kannotkin kuljetetaan energiapuuksi. Maa näyttää niin raiskatulta, että ihan hirvittää ajatella miten kauan palautumiseen menee aikaa.

IMG_8885

Lähiseutujeni metsät, joita olen koirieni kanssa vuosikausia kolunnut, alkavat pikkuhiljaa muuttua aukoiksi. Vähän väliä saan pettyä karvaasti, kun vanha tuttu polku muuttuukin kesken kaiken hakkuuaukoksi. Joku aika sitten oli vanha haavikko, jossa tapasin joka lenkkikerralla palokärjen, vedetty matalaksi. Ei näy enää palokärkeä.

IMG_8895

Joitakin hienoja metsäpaikkoja onneksi on lähelläkin säilynyt, ainakin toistaiseksi. Ne ovat minulle rauhoittumisen ja rentoutumisen kannalta elintärkeitä. En tiedä mitään paikkaa maailmassa, missä pahan mielen saa niin tehokkaasti väistymään, kiukun laantumaan tai stressin unohtumaan. Pystyn metsässä unohtamaan kaiken ikävän.

IMG_8824

2 thoughts on “Lähimetsässä

  1. Emma sanoo:

    Kuulostaa niin tutulta. Minunkin lapsesta asti kulkemani metsäpolut alkavat yhä enemmän olla hakkuiden ympäröimiä. Surullinen näky se aina on. Mutta onneksi löytyy vielä ehjiäkin metsiä. Ihanan rentouttava tunnelma näissä kuvissasi. 🙂

  2. Sanna-Mari sanoo:

    Minäkin olen tämän asian takia pahoittanut mieleni moneen kertaan. Olen pyörinyt Hellun kotiseudun metsissä nyt noin viisi vuotta metsällä, retkillä ja poroissa ja maisema on sinä aikana muuttunut monessa paikassa hurjasti. Eniten inhottaa kun jopa hienot vanhat vaarojen laet hakataan, samoin kuin vanhat kuusikot, joista olisi monelle eläimelle niin paljon suojaa. Moisten metsien taloudellinen arvo on surkea (puu huonolaatuista, alueet pieniä ja työt tehdään talvisin eli auotaan tiet jne) mutta muu arvo valtava. Kaippa nämä metsät menevät valtion pohjattomaan kassaan, mikä on järkyttävän lyhytnäköistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s