Keitinten vertailua

Päätettiin kokeilla millaisia eroja meidän kotoa löytyvissä keittimissä on. Testauksen aiheena oli siis se, kuinka nopeasti mikäkin keitin keittää litran 15 asteista vettä ulkona 3 asteen lämpötilassa. Kaikissa keittimissä käytettiin samaa trangian kattilaa ilman kantta.

IMG_3195

Keittiminä oli perinteinen Trangia, Trangian kaasuversio triangeli, Bushcooker risukeitin, Whisperlite bensakeitin ja Biolite risukeitin. Risuina oli kuivaa koivuhalkoa ja kuusen alaoksia.

Kaikkein hitain oli perinteinen Trangia vaaleanpunainen etanoli polttoaineenaan. Kiehumiseen meni 20 minuuttia 50 sekuntia. Meinasi jo usko loppua kesken kaiken. Mutta tämä oli ehdottomasti hiljaisin. Jos ei ole kiirettä mihinkään, on tällä oma paikkansa. Mutta ei kannata odottaa evästaukoa niin kauan, että nälkä jo kiukuttaa ja voimat on loppumaisillaan…

IMG_3210Seuraavana hitaudessa oli melkein puolet nopeampi simppeli ja kevyt risukeitin Bushcooker. Tämä keitin tuli perheeseemme käytettynä ja on reissannut Laatokalla melontareissuilla, Päijänteellä ja Keski-Suomen metsiköissä. Tämä on jotenkin ihan älyttömän kiva keitin. Risuja pystyy helposti lisäämään koko ajan, kun kattila pöhisee tulilla.

Bushcookerilla litra vettä kiehui 11 minuutissa ja 4 sekunnissa. Ei paha. Tunnelmaa loi liekit ja ritisevät kuusen risut.

IMG_3223IMG_3230

Trangian Triangeli on kokonsa puolesta mainio vempele. Kolmesta litteästä osasta koostuva kehys ja rautalankarengas menevät todella pieneen tilaan. Vesikin kiehui 9 minuutin ja 36 sekuntin aikaan. Tämäkin setti on kätevä, jos tilasta on puutetta. Meloessa etenkin erityisen mieluinen.

IMG_3202 IMG_3204 IMG_3208

Seuraavana olikin Bioliten risukeitin. Keitin on siitä jännä, että siinä on akkukäyttöinen tuuletin kyljessä. Tuulettimen akku latautuu palamisen tuottamasta lämmöstä ja sillä voi tarvittaessa ladata vaikka puhelinta USB-johdon kautta. Keitin on aika uusi, eikä sitä ole todellisissa retkikohteissa tullut mukana pidettyä. Lyhyillä reissuilla tänä talvena on sillä kahvit muutaman kerran keitetty ja uskomattoman pienellä puumäärällä kaiken saa aikaan! Tuulettimen päälle laittamisen jälkeen liekit vallan villiintyvät!

Aikaa litran kiehuttamiseen meni 4 minuuttia 46 sekuntia.

IMG_3240

Voittajana niukasti selvisi MSR:n Whisperlite, perheemme uusin keitin. Monipolttoainekeitin käyttää nyt bensaa. Hiljaisena bensakeittimenä mainostettu vempele hommattiin talviretkeilyä varten, mutta on toki lähdössä reissuille muuloinkin. Onhan se kätevä ja helppo, vaikka ennen ensikohtaamista olinkin sitä pitänyt jotenkin pelottavana ja tapaturma-alttiina. Eipä ole sellainen, kun oikein käyttää!

Litra kiehui voittajan ottein 4 minuutissa ja 15 sekunnissa.

IMG_3199Loppuyhteenveto:

  1. Whisperlite bensa 4min 15 s
  2.  Biolite risu 4min 46 s  (+31s)
  3. Trangia Triangel kaasu 9min 36 s (+5min 21s)
  4. Bushcooker risu 11min 4 s (+6min 49s)
  5. Trangia etanoli 20min 50 s (+16min 35s)

Jätä kommentti