Jämsänkosken ja Jämsän rajalla seisoo erikoinen puu, joka kätkee sisälleen paljon historiaa ja salaisuuksia. Se on todistanut monenmoisia tapahtumia, joten sille on suotu turvalliset eläkepäivät vaijereilla tuettuna vuodesta 1964 asti.
Tien vieressä seisova ikivanha ja kelottunut mänty lienee Jämsän vanhin muistomerkki. Perimätiedon mukaan Isonvihan aikaan tällä alueella käytiin kovia taisteluja. Taistelujen jälkeen, todennäköisesti vuonna 1721, venäläisupseerit iskivät miekkansa hongan tyveen rauhan merkiksi, jonka jälkeen mänty alkoi kelottua. Petäjässä on ollut kirjattuna vuosiluku 1804 Isonjaon päättymisen merkiksi. Kerrotaan, että jo tuolloin kelottuvassa petäjässä olisi ollut vielä tuoreita oksia. Seuraava vuosiluku on 1809 Suomen sodan ajoilta, jolloin petäjän luona hierottiin taas rauhaa ja upseerit löivät miekkansa petäjään.
On myös kerrottu, että Miekkainpetäjän luona surmattiin eräs ryssä, jonka kello piilotettiin miekkainpetäjän lähettyville, varmaan kiviraunioihin. Murhan johdosta, paikkakunnalle levisi monenmoisia kummitusjuttuja. Petäjää kunnioitettiin, eikä sitä kukaan uskaltanut kaataa. Ehkei kukaan halunnut puun haamun tulevan kummittelemaan…
Vuonna 1959 Miekkainpetäjä sai muistolaatan, jossa on seuraava teksti:
Syksyllä 1997, Jämsän Kotiseutuyhdistyksen viettäessä 50-vuotisjuhliaan, Miekkainpetäjä sai ympärilleen suojelevan aitauksen.
Sijainti: Miekkainpetäjän hautausmaata vastapäätä, Kartta
Lähteet: Museo24.fi