Tänä keväänä kehittelimme aikuisten retkeilykurssin. Suomen Latu kouluttaa myös retkeilijöitä, mutta meidän mielestä tällaista toimintaa tarvittiin lisää. Halusimme tehdä kurssista helposti lähestyttävän juuri sellaisille ihmiselle, joita retkeily ja luonnossa liikkuminen kiinnostaa, vaikka kokemusta ei olisi yhtään. Olemme seuranneet tiiviisti kaikkea retkeilyyn liittyvää uutisointia ja raportointia, tehneet yhteistyötä eräoppaita kouluttavan oppilaitoksen kanssa ja verkostoituneet ympäri maata erilaisten retkeilytoimijoiden ja -portaalien kanssa. Olemme siis aika hyvin perillä toiveista ja tarpeista ja tiedostamme kiireisten ihmisten hiipuvan luontosuhteen.
Jämsässä järjestettiin neliosainen aikuisten retkeilykurssi. Kolmena viikonloppuna kokoonnuttiin eri teemojen tiimoilta ja jätettiin asioita myös kurssilaisten itse selvitettäviksi. Loppuhuipennuksena vietimme yön Isojärven kansallispuistossa.
Ensimmäisellä kokoontumiskerralla tutustuimme retkeilyvälineisiin. Kasasimme erilaisia telttoja, kokeilimme pakattua rinkkaa selkään, purimme rinkan ja tutkimme mitä kaikkea yöretkelle mukaan tarvitaan ja kuinka rinkka kannattaa pakata. Puhuimme varusteiden huoltamisesta. Kokeilimme risukeitintä, bensakeitintä, kaasukeitintä ja trangiaa. Kurssilaiset saivat itse kokeilemisen kautta tutustua välineisiin ennen kuin ovat niitä itselleen menneet hommaamaan.
Toisena kurssipäivänä liikuimme luonnossa. Kokeilimme kartalla pysymistä kompassin ja gps-laitteen avulla ja puhuimme vähän siitä, miten toimitaan jos pudotaan kartalta. Raapaistiin pintaa myös retkeilyn ensiavusta ja opittiin tarkastelemaan luonnon merkkejä. Katsottiin ilmansuuntia kellon ja auringon avulla.
Seuraavalla kerralla keskityttiin retkiruokailuun ja siihen liittyviin puuhiin. Puhuttiin ruokien kuivaamisesta ja erilaisista vaihtoehdoista. BlåBand retkiateriat pääsivät maistettaviksi ja Kupilkan komposiittiset retkiastiat herättivät kiinnostusta. Kurssilaiset sytyttivät tuluksilla nuotiot erilaisia sytykkeitä kokeillen. Keitettiin nokipannukahvia. Tutkittiin välipalavaihtoehtoja energiapatukoista manteleihin ja neuvottiin miten keitetyn suolampiveden saa maistumaan siedettävälle.
Koko kurssin kohokohta oli retki Isojärven kansallispuistoon. Kurssilaiset olivat hommanneet itselleen aika kattavasti varusteita, mutta meiltäkin niitä sai lainata. Me hoidimme kahvit ja ruuat, jokainen huolehti itse omista välipaloistaan ja herkuistaan. Liikuimme retken aikana rinkat selässä täydellä varustuksella reilut kymmenen kilometriä ja kolmen kilometrin iltalenkin ilman rinkkoja.
Kurssilaiset saivat muodostaa telttaparit, jotka huolehtivat itse teltan pystytyksestä ja ruokailuista. Aamupuuron keitimme me nuotiolla kaikille yhteiseksi, mutta lounaan ja illallisen saivat kurssilaiset itse keitellä. Toinen ruoka oli lisää vain vesi-valmisruoka ja toinen oli keiteltävä ateria. Autoimme tarpeen mukaan telttojen kasaamisessa ja keitinten käytössä, mutta halusimme kurssilaisten tekevän mahdollisimman paljon itse. Parhaiten oppii tekemällä!
Pari kurssilaista halusi nukkua laavussa. Vahterjärven rannalla laavusta olikin upeat näkymät lammelle, jossa kaakkuripariskunta ei ollut moksiskaan kymmenen hengen seurueesta. Joukkoomme liittyi vielä satunnainen yksin liikkunut retkeilijä, joka jäi iltanuotiolle ja laavuun seuraksemme.
Illalla yksi seurueemme jäsen opetti meille joogaa. Ilta-auringon paisteessa laavun takana oli koko porukka (myös tämä satunnainen retkeilijä) tekemässä aurinkotervehdyksiä ja hengittämässä kehon sisuksiin puhdasta metsäilmaa. Vesa opetti muutamia hyviä retkeilyssä käteviä solmuja.
Nuotion äärrellä juttu luisti myös kaikesta muusta kuin retkeilystä. Nauroimme niin, että vatsalihakset saivat kunnon treenin. Retkeily ja luonto yhdistää monenlaisia ihmisiä!
Isojärven reissun aikana porukka toivoi jo uutta, pidempää retkeä. Syksyksi siis suunnitellaan useamman yön reissu! Tunnemme siis onnistuneemme ja olemme iloisin mielin suuntaamassa seuraavan kurssin järjestelyjen kimppuun. Tulevat kurssit ovat tiiviimpiä paketteja, niissä kaikki opetus ja neuvonta tapahtuu yöretken aikana. Katsotaan montako uutta retkeilijää saadaan kauden aikana polkuja tallaamaan!